Verslag en presentaties van het Compliance & Risk Congres 2017

Permanent Change and Disruption

Compliance en Risk. Na het goed bezochte congres Permanent Change and Disruption van Vortex Consultancy op 20 juni 2017 zal niemand meer kunnen volhouden dat risk management en compliance geen spannend en sexy vakgebied is. Ruim 160 professionals kwamen bij elkaar om te luisteren naar een aantal inspirerende sprekers, in break-out sessies met elkaar van gedachten wisselen en te netwerken. Dat alles onder de bezielende en soms “brutale” leiding van dagvoorzitter Jort Kelder.

Na een korte introductiefilm schetst Jort Kelder op zijn eigen, licht cynische wijze de aanleiding voor de sterk toegenomen aandacht voor het vakgebied: schandalen bij de banken, de FIFA, de politiek en cybercrime. Permanent Change and Disruption dus. In de financiële wereld, maar zelfs een stukje daarbuiten maken de noodzaak van regelgeving en toezicht pijnlijk duidelijk. Dat dit toezicht niet altijd eenvoudig te realiseren is, schetst Patrick Hoedjes van de Europese toezichthouder EIOPA in zijn bijdrage. Veel landen, veel verschillende regels en culturen zorgen ervoor dat toezichtskader Solvency 2 nog lang niet overal is geland en is ingeregeld.

Een mooi kijkje in de Britse financiële wereld krijgen we van Joris Luyendijk, de schrijver / journalist die zich twee jaar lang onderdompelde in de Londonse city en in zijn bestseller ‘Dat kan toch niet waar zijn’ een ontluisterend beeld schetst van de praktijken van de bankiers en de angst die er ontstaat als het dreigt mis te gaan. Zeker voor wie het boek nog niet heeft gelezen een prachtig verhaal, dat zich laat vertellen als een jongensroman.

De bijdrage van Willemieke van Gorkum van De Nederlandse Bank (DNB) vormt qua sfeer en inhoud een groot contrast met het verhaal van Luyendijk. Dat kan ook niet anders. Als toezichthouder wil je toch vooral misstanden voorkomen en waken over de integriteit van de sector. Daarvoor is het wel nodig dat het toezicht meebeweegt met de ontwikkelingen in de financiële wereld. Aan de hand van een drietal scenario’s schets van Gorkum de mogelijkheden en de manier waarop het toezicht zich zal moeten aanpassen.

Drie sprekers die genoeg input hebben gegeven voor een geanimeerde paneldiscussie waarbij naast de sprekers onder meer Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars, Dr. Svetlana Borovkova van de UvA en privacy advocaat Menno Weij deelnemen. Veel interactie met de zaal maakt duidelijk dat er nog veel onopgeloste zaken zijn. Van wetenschap tot privacy, van theorie naar de dagelijkse praktijk. Dagvoorzitter Jort Kelder geeft veel ruimte aan de verschillende inzichten om toch vooral ook even wat dieper op de materie in te gaan. Dat het programma daardoor wat uit de tijd loopt neemt iedereen gewoon op de koop toe. Tijdens de daaropvolgende, overigens prima verzorgde lunchbreak, wordt er volop gediscussieerd, gelachen en gefilosofeerd over oplossingen voor de geponeerde stellingen en dilemma’s.

Dan de middag. Wat is het moeilijk kiezen tussen de vele thema’s van de break-out sessies. Vortex Consultancy is er in geslaagd een inhoudelijk sterk en heel divers programma neer te zetten. Een programma dat zeer veel kanten van het Compliance en Risk vakgebied belicht. Om er een paar te noemen: nieuwe ontwikkelingen zoals Blockchain technologie, trends in het toezicht en de transitie van riskmanager naar risk coach. Maar ook over hoe je binnen het vakgebied je boterham kunt verdienen, voorbereid bent op cybercrime en de vaart erin krijgt en het overzicht houdt met Agile werken en continious delivery. In drie rondes kunnen de bezoekers deelnemen aan de voor hen meest interessante onderwerpen.

De veelheid aan onderwerpen laat nog maar eens zien hoe Compliance en Risk in beweging is. Technologie, ethiek, harmonisering, nieuwe en creatieve toetreders, cybercrime. Allemaal zaken waardoor de moderne Compliance en Risk professional en de toezichthouders zich een weg moeten banen om hun werk goed te kunnen doen: het bewaken van de integriteit van de sector.

De laatste twee plenaire sessies worden gegeven door Svetlana Borovkova, onderzoeker bij onder meer de UvA en Mr. Dop Kruimel, officier van justitie en verantwoordelijk voor het fraudeteam.

Eerstgenoemde toont een veelheid aan cijfers over de rol en het effect die de (social) media hebben op het vak. Haar theorie blijft niet onbesproken. Vooral omdat veel aanwezigen twijfelen aan de betrouwbaarheid van het uitgangspunt van haar onderzoek: financiële journalisten en hoe betrouwbaar zijn die dan? Leuk om tijdens deze sessie de zaal even rond te kijken en vooral te letten op de lichaamstaal van sommige kritische toehoorders.

Dop Kruimel, tot slot ,vertelt hoe witwaspraktijken in elkaar steken en appelleert aan de aanwezigen vanuit de sector om toch voor hun rol als poortwachter serieus te nemen. Want veel geld wordt via de financiële sector geprobeerd legaal te maken. Op allerlei manieren waarbij in de huidige tijd bitcoin constructies zich mogen verheugen in grote belangstelling van minder welwillende types. Een keynote waarbij het vooral Jort Kelder was die tot groot genoegen van de zaal, mevrouw Kruimel probeert te verleiden een wat groter tipje van de sluiter op te lichten en haar op de vrouw af te vragen of ze in de zaal al iemand was tegengekomen die ze in haar ‘praktijk’ ook als eens gezien had.

Een rondje langs de bezoekers tijdens de afsluitende borrel, leert dat het congres zonder uitzondering een dikke voldoende krijgt. Want betreft inhoud, organisatie, locatie en sfeer. Gastheren Wietse Louwes, Richard Monkau en gastvrouw Lianne Bourgonje en haar team kunnen terugkijken op een geslaagd evenement dat gelet op de vele en snelle ontwikkelingen binnen het vakgebied vaker zou mogen plaatsvinden.

Download de presentaties

Klik hier om alle presentaties in één bestand te downloaden.

Afzonderlijke presentaties:

RiskJourney – De Risk Manager ingehaald door de Risk Coach

Henk Jan Angerman – Information Security & Awareness in the Cloud

Svetlana Barovkova – Sentiment And Risk

Dave Dekkers -Cybercrime Raakt Ons Allemaal

Arno Voerman – Open Api’s

Tony de Bree – How to make money with Risk Compliance and Regtech

Tony de Bree – Geld verdienen met Risk en Compliance

Patrick Hoedjes – Solvency II one year after implementation

Menno de Weij – Privacy Compliance Big Deal of Niet

Willemieke van Gorkum – De impact van fintech en regtech op het integriteitstoezicht

Paul Hommes – Hoe ben je verstoring of inbreuk van je integriteit voor,

David Ruis – Blockchain potentials for insurers: how can blockchain bring new services to market?

Reinier Pollmann – Omgaan met de wet bij innovaties

Peter Koppenol –  Compliance Ingehaald door RPA