‘Bedrijven zijn traag en dat maakt cybercriminaliteit makkelijk’

'Bedrijven zijn traag en dat maakt cybercriminaliteit makkelijk'
Beeld © ANP

Onlangs werd de wereld opgeschrikt door de ransomware-aanval WannaCry. Computers werden gegijzeld en de eigenaren moesten ze terugkopen met bitcoins. “Bedrijven zijn te traag en daardoor was het voor cybercirminelen veel te makkelijk”, volgens Wietse Louwes van Vortex Consultancy.

De WannaCry-aanval kwam niet uit de lucht vallen, volgens Louwes. “Bij bedrijven die zich hiermee bezighouden, staat het hoog in de agenda.” Zelf is hij directeur van Vortex Consultancy en organiseert hij een Compliance & Risk Congres over risico’s en businessmodellen van bedrijven.

Traag

Hoe kan het dat deze bedrijven al wisten dat het eraan kwam en dat we toch zo slecht beveiligd waren? Dat heeft drie redenen volgens Louwes.

“Bedrijven schatten het te laag in. Ze denken: Waarom zouden ze mijn bedrijf moeten hebben? En een andere belangrijke reden: bedrijven zijn te traag. Ze willen nieuwe software eerst rustig uittesten. Dan ben je aan de late kant. Of ze hebben de kennis en de mensen niet.”

 

Eenmalig?

Louwes denkt zeker niet dat het een eenmalige aanval was. Hij verwacht nog veel van dit soort acties, maar die hoeven niet zo makkelijk te lukken als deze keer.

“Nu kregen de cybercriminelen het echt op een presenteerblaadje aangeboden. Uit de Wikileaks documenten bleek dat het lek al een tijd bekend was bij de Amerikaanse geheime dienst NSA. Zij hielden het voor eigen kennis. Criminelen konden dus makkelijk de data van mensen gijzelen.”

Schade

De geschatte schade van 80.000 dollar vindt Louwes bizar weinig. “Misschien gaat het helemaal niet zo slecht als we denken met de beveiliging van onze software”, zegt hij lachend. “Dat is denk ik het probleem”, vult Jort Kelder hem aan. “We maken elkaar bang, terwijl het probleem misschien helemaal niet zo groot is.”